17 Eylül 2012 Pazartesi

Otomobilde yeni ötv artışı olacak mı kuşkusu.


Bütçe açığını kapatma arayışı otomobile yeni vergiyi gündeme getirdi.

Bütçe açığına önlem arayışı hafif ticarilerle, 1.6 litre ve altındaki motor hacmine sahip araçların ÖTV’sinin en az 3 puan artırılmasını gündeme getirdi.


Habertürk`ün haberine göre; bütçe açığını kapatmak için çözüm arayan hükümetin otomobil dahil olmak üzere birçok farklı sektörde vergi artışı hazırlığı sektörü endişelendiriyor. Tekrar gündeme gelen ÖTV artışı, akaryakıt, alkol, tütün ürünleri ve otomotiv üzerine yoğunlaştı. Yeni ÖTV artışının, bu kez pazarın açık ara hâkimi konumuna gelen 1.6 lt ve altı hacimli motorlara getirilmesi bekleniyor. İyimser senaryolara göre 1.6 lt motorlu araçlarda yüzde 37 olan güncel ÖTV oranının 3 puan artışla yüzde 40’a çıkarılması bekleniyor. Kötümser senaryolara göreyse ÖTV yüzde 45’e yükselecek. Buna göre ortalama satış fiyatları 30 bin TL’den başlayan 1.6 litre ve altı sınıftaki araçların fiyatlarının 1.000 ile 1.500 TL arasında artacağı tahmin ediliyor.

ÖTV’NİN 1 PUAN ARTMASI PAZARI YÜZDE 3 KÜÇÜLTÜR

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, 1.6 lt hacimli motorlara yapılacak her 1 puanlık vergi artışının otomotiv pazarının yüzde 3 daralmasına neden olacağını belirterek, ÖTV’nin yüzde 40’a çıkması satışların yüzde 12, yüzde 42 olması ise yüzde 15 daralması anlamına gelir” dedi.

0 yorum:

Yorum Gönder